Dotek přírody, Fytoterapie

Sirup z černého bezu

Sirup z černého bezu bez vaření   Recept na sirup  25 – 30 květů černého bezu (podle velikosti) v po omytí přelijeme dvěma litry převařené, vychladlé vody a necháme 24 […]

Sirup z černého bezu bez vaření

 

Recept na sirup

 25 – 30 květů černého bezu (podle velikosti) v po omytí přelijeme dvěma litry převařené, vychladlé vody a necháme 24 hodin vyluhovat, nejlépe v kameninové nádobě. Potom výluh scedíme, přidáme 2 kg krystalového cukru a podle chuti až 70 g kyseliny citronové. Pokud chceme sirup bez chemického konzervačního prostředku, pak přidáme do litru výluhu aspoň 1,5 kg cukru k rozpuštění. Až se cukr za studena mícháním zcela rozpustí, přidáme na špičku nože konzervační prostředek a slejeme sirup do lahví.
Můžeme přidat citron, nebo citronovou šťávu, sirup je potom více osvěžující.

bez černý

černý bez

Bez černý

Sambucus nigra
Zimolezovité — Loniceraceae
Lidové názvy: bezinky, kobzinky, kozičky, smradinky, bzina.

Původ a výskyt: Keř nebo strom rostoucí v Evropě a v Přední Asii. U nás je velmi hojný u zdí, plotů a stavení, na skládkách a rumištích, věrný průvodce lidských sídlišť. Sbíraná droga: květ – Flos sambuci plod – Fructus sambuci Čas a způsob sběru: Celá květenství (vrcholíky) se odstřihávají před plným rozkvětem od května do června i s hlavní stopkou do 1 cm. Snadno se zapařují, a proto se nesmějí stlačovat.